Never forget them

In de ochtend van 24 september 1944 werd om 10.00 uur Private Roy Dale Kirkpatrick op verkenningstocht gestuurd. Zijn eenheid kreeg de taak om vijandelijke posities in kaart te brengen. Tijdens deze tocht in de Eerdse duinen raakte hij dodelijk gewond door Duits machinegeweervuur. Twee schoten raakten hem recht in zijn hart en werden hem uiteindelijk fataal.

Kapitein William G. Burd schreef zijn laatste brief aan zijn vrouw op 1 september 1944, waarin hij schreef last te hebben van veel kleine kwalen. Dit weerhield hem er niet van om op 17 september te springen tijdens Operatie Market Garden met Kinnards 1ste Batallion in de buurt van Kasteel Heeswijk. Omdat hun “Pathfinders” boven België waren neergeschoten, landde hun bataljon niet op de goede dropzone. Ondanks dit, sprongen ze dicht bij elkaar en konden ze zich snel groeperen. Er waren ongeveer 12 soldaten die een verwonding hadden opgelopen tijdens hun sprong. Er werd besloten om een aantal soldaten achter te laten bij deze gewonden. De rest van het bataljon ging verder met hun missie, namelijk het veroveren van de twee spoorbruggen in Veghel. Burd bleef achter in het kasteel en werd tijdens een Duitse aanval op het kasteel doodgeschoten. Een jaar later werd zijn helm, met een kogelgat in de achterkant, teruggevonden. Deze is nu te bezichtigen in het museum in Fort Campbell.

Korporaal Carman S. Ladner werd als vermist gemeld op 24 september 1944. In en rond Eerde werden op dat moment hevige gevechten gevoerd om “Hell’s Highway” open te houden voor de oprukkende geallieerde troepen. Korporaal Ladner stond volledig onbeschermd op een munitietruck om een lading te gaan lossen, als deze werd geraakt door een granaat vanuit een Duitse tank. De truck en de munitie explodeerden en Ladner was op slag dood. Van hem werden geen resten meer terug gevonden.

Zijn voormalige verloofde, Elaine Smith, was sterk betrokken bij het jaarlijkse gedenken van Ladner en andere gesneuvelde parachutisten. Elaine is helaas op 12 augustus 2011 overleden. We zullen haar wijsheid, haar verhalen en haar warme glimlach missen, maar ze zal altijd in ons hart blijven voortleven.